Установени са 1325 апликации за Android, нарушаващи GDPR

Академично изследване на FTC открива злоупотреба с лични данни

Google трябва да преработи политиката си за защита на личните данни. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Google трябва да преработи политиката си за защита на личните данни. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Ако и вие, като нас, сте част от хората, които смятат, че проблемът с безопасността на личните данни е решен, тогава помислете пак, защото академично изследване, публикувано на страницата на FTC и цитирано от Digital Trends, открива нарушения на GDPR в 1325 апликации от проучени 88 000.

Оказва се още, че в това число са и някои доста популярни приложения, като Shutterfly, Samsung Health, Samsung Browser, Hong Kong Disneyland и още куп други, използващи мапинг услугата на Baidu.

„Като редица други услуги за снимки, Shutterfly използва данните, за да подобри изживяването за потребителите чрез категоризации и предложения за персонализирани продукти, като всички подобни възможности спазват политиките за безопасност на личните данни, както е описано в регламента на Android“, пише в официално изявление за CNET компанията производител.

Проблемът при въпросните приложения е, че те игнорират известна част от несъгласието на потребителите, когато те откажат да предоставят достъп до личната си информация.

Още по темата

Още по-лошото е, че е установен код при 13 програми, които се маскират, като някои от приложенията с разрешен достъп, за да използват нужната им информация.

В изследването се посочва още, че въпросните 1325 апликации са свалени общо 17 млн. пъти на смартфони по целия свят.

Постъпил е сигнал за казуса към Google, като от компанията потвърждават, че проблемът ще бъде решен с пускането на Android Q по-късно тази година. И все пак казусът ще остане за онези, които продължат да използват по-старата версия на операционната система, докато Google не пренапише условията си за разработка на подобни програми за мобилната си платформа.

Последни новини
Още от Новини от света