Нова идея: Станишев и Вебер начело на ЕП за по половин мандат

Германският външен министър Урсула фон дер Лайен може да стане президент на ЕК, твърди Handelsblatt

Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News  Direct Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News Direct

В рамките на драмата около заемането на топ постовете в ЕС има неочакван обрат: Урсула фон дер Лейен може да стане председател на Европейската комисия. Идеята за избора федералния германски министър на отбраната за най-важната позиция на ЕС очевидно идва от Франция. Тук перфектно говорящият френски език политик от ХДС се радва на висока репутация, а френските медии спекулират за нея вече няколко дни, пише германският Handelsblatt.

Канцлерът Ангела Меркел вече e говорила на срещата на върха на ЕС в Брюксел с някои колеги относно възможността за Фон дер Лайен, се говори в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Четирите Вишеградски държави, Полша, Чешката република, Унгария и Словакия са съгласни с Фон дер Лейен, ако самите те също получат важна позиция.

Сега се обсъжда словашкият социалист Марош Шефчович ще стане представител по външната политика на ЕС или поне отново заместник-председател на Европейската комисия. Той вече е на такава позиция. Освен това за българина Сергей Станишев се водят преговори да стане председател на Европейския парламент. Той може ще сподели петгодишния си мандат с кандидата на германския Християнсоциален съюз Манфред Вебер - и двамата ще получат длъжността за по две години и половина.

Още по темата

Източноевропейците са доволни от това решение, твърдят пред Handelsblatt европейски дипломати. За разлика от това вишеградските държави отхвърлят фаворита за поста на председател на Комисията Франс Тимерманс. Ето защо специалната среща на високо равнище на ЕС трябваше да бъде прекъсната без резултати след няколко часа. В понеделник на обяд 28-те глави на правителствата се събраха отново - и скоро след това се появи името на Фон дер Лейен.

Политикът на ХДС обаче може да се наложи, само ако социалистическите ръководители на правителството се съгласят с нейната кандидатура. Техният говорител, испанският премиер Педро Санчес, заяви на срещата на върха в понеделник, че социалистите ще се придържат към Тимерманс. Ако Тимерманс не бъде избран, социалистите щели да искат да бъдат компенсирани за него.

В момента те обсъждат назначаването на трима заместник-председатели на Европейската комисия: Шефчович и Тимерманс бяха посочени в Брюксел - и третият в лигата е испанският външен министър Борел. Социалистът можел да поеме мястото на Федерика Могерини и автоматично да бъде заместник-председател на Европейската комисия.

Либералното партийно семейство също ще влезе в игра при сега дискутираната рулетка: шпитценкандидатът Маргрете Вестагер може да стане също заместник-председател на Европейската комисия. Белгийският премиер Шарл Мишел, също либерал, е посочван като възможен нов председател на Съвета на ЕС.

И накрая, но не на последно място, сега обсъжданата сделка ще донесе на Франция много хубав пост: управляващият директор на МВФ Кристин Лагард може да стане председател на Европейската централна банка. Вторият възможен кандидат за президент на ЕЦБ е също французин - Силви Гулар, понастоящем заместник-управителка на Френската централна банка.

Последни новини
Още от Новини от света