Иран обявява следващата фаза от оттеглянето си от ядреното споразумение в понеделник

Напрежението в региона на Персийския залив нараства

Снимка:  Ali Mohammadi/Bloomberg Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Иранската агенция за атомна енергия ще обяви пред репортери в понеделник следващата фаза от оттеглянето си от ядрената сделка от 2015 г. на фона на отслабващите усилия за спасяването на споразумението заради нарасналото напрежение в региона, пише Bloomberg, като се позовава на местни медии.

Организацията ще обсъди в понеделник и възможностите за увеличаване на производството на вода, съобщава още ISNA.

Още по темата

Още по темата

Напрежението в региона нарасна в края на април, когато САЩ обявиха, че прекратяват изключенията за всички страни при закупуването на ирански петрол. Малко повече от месец след това Вашингтон санкционира Persian Gulf Petrochemical Industries Company, най-голямата и печеливша петролна група в Иран, заради обвинения в подкрепа към Революционната гвардия в страната.

Към момента отношенията между Иран и САЩ продължават да са обтегнати след атаката над два петролни танкера близо до Ормузкия пролив в четвъртък, за която Вашингтон обвини Техеран.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Иран вече ускори четирикратно скоростта, с която обогатява нискокачествения уран. Мерките на страната не превишават лимитите, заложени в ядреното споразумение, а Международната агенция за атомна енергия потвърди в края на май, че Техеран продължава да изпълнява задълженията си в него.

 

Последни новини
Още от Новини от света