Саудитска Арабия обвини Иран за нападението над танкерите в Ормузкия проток

Кралството не желае война в региона, но няма да се поколебае да се справи с всякакви заплахи, посочи саудитският принц

12:00 | 16 юни 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитският принц обвини Иран за нападенията на два петролни танкера в Оманския залив и призова международната общност да заеме “решителна позиция” по въпроса. В интервю, публикувано днес, той посочва още, че царството не иска война в региона, предава Investor.bg.

Атаките над двата петролни танкера този четвъртък, за които САЩ също обвиняват Иран, засилиха опасенията за по-голяма конфронтация в региона. Иран отрича да има каквато и да е роля в ударите в Ормузкия проток, изключително важен корабен маршрут и основен транзитен маршрут за петрола.

Експлозиите нанесоха щети на норвежката Front Atlair и японската Kokuka Corageous, докато японският премиер Шиндзо Абе беше в Техеран в опит да отслаби нарастващото напрежение между САЩ и Иран.

“Иранският режим не уважи визитата на японския премиер в Техеран и отговори на усилията му като атакува два танкера, едният от които е японски”, посочва принц Мохамед бин Салман в интервю за местния вестник Asharq al-Awsat.

“Кралството не желае война в региона, но няма да се поколебае да се справи с всякакви заплахи към своя народ, суверенитета си или към ключовите му интереси”, допълни той.

Повече по темата четете в продължението на материала на Investor.bg.