Infineon купи компанията за полупроводници Cypress за 9 млрд. евро

Акционери смятат, че инвестицията е излязла прекалено скъпо

Infineon цели да се превърне в един от най-големите производители на микрочипове в света Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Infineon цели да се превърне в един от най-големите производители на микрочипове в света Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Германският гигант Infineon направи доста солидна инвестиция в американската компания за полупроводници Cypress, плащайки с 46% над пазарната цена, предаде Ройтерс.

Офертата е в размер на 23,85 долара за акция, което прави малко над 10 млрд. долара или 9 млрд. евро. Директори от инвеститора обясняват предложението си с конкуренцията за откупуването на Cypress, но това не попречи акциите на Infineon да поевтинеят тази сутрин с 5% под натиска на скептични акционери.

Финансирането на сделката ще се извърши с 30% продажба на акции, а остатъкът от комбинация между дълг и парични средства на производителя на чипове.

Още по темата

Сливането ще коства ценова синергия в размер на 180 млн. евро до 2022 г. и синергичен приход от 1,5 млрд. евро в дългосрочен план. Целта е след интегрирането Infineon да увеличи циклично ръста на приходите си с 9 или повече процента и маржа на сегмента с 19 на 100. Съотношението инвестиция-продажба е насочено към намаляване до 13%.

Бизнесът на Infineon е съсредоточен в производството на чипове за автомобили, смартфони и вятърни турбини. Фокусът сега изглежда ще бъде насочен още по-отчетливо върху автомобилната индустрия, тъй като всички големи производители в света работят все по-усилено в разработката на електромобили и автономни коли.

Административното сливане между Infineon и Cypress се очаква да приключи до края на годината или най-късно в началото на следващата, коментират от борда на директорите на компанията-майка.

Последни новини
Още от Новини от света