Макрон затваря френския Харвард в опит да си върне обществената подкрепа?

Националното висше училище по администрация отдавна е обект на критики заради обучението на "бюрократи, нямащи допир с реалния свят"

Снимка: Patrick Hertzog/AFP/Getty Images Снимка: Patrick Hertzog/AFP/Getty Images

Желанието на френския президент Еманюел Макрон да обуздае протестите на движението на „жълтите жилетки“ в страната и да спечели отново одобрението на гражданите е толкова силно, че лидерът е готов да жертва дори собствения си университет, пише Bloomberg.

Националното висше училище по администрация (ENA) е обучило хиляди от френските управници и бизнес лидери. То обаче е и дългогодишен обект на критики от десноцентристки и леви партии, които го наричат фабрика за бюрократи, нямащи допир с реалния свят – определение, често давано и на самия Макрон.

Сега френският лидер иска да затвори или радикално да промени учебното заведение. Мярката щеше да бъде обявена в реч на президента в понеделник, но тя беше отложена заради пожара в катедралата Нотр Дам. Очаква се обаче следващата седмица Макрон все пак да обяви предвиденото.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Ще помогне ли на президента затварянето на университета?

ENA има нарастваща роля за Франция след основаването си през 1945 г. Университетът има близо 6,5 хил. завършили студенти, като голяма част от тях са бивши и настоящи министри и законодатели, а цели четирима от последните шестима президенти на страната са представители на учебното заведение.

В настоящото правителство на Франция завършили университета са премиерът Едуар Фелипе, финансовият министър Бруно льо Мер, както и министърът на отбраната Флоранс Парли.

Училището, което има кампуси в Париж и Страсбург, често е сравнявано с елитни британски университети като Харвард и Оксфорд, но между тях всъщност има доста различия – в ENA например обучението е безплатно, а на завършилите е гарантирано работно място като държавен служител. 

Недоволството от ENA съществува от години, като то е изразявано дори от някои от неговите студенти. Финансовият министър Бруно льо Мер призова за затварянето на учебното заведение още през 2016 г. ENA “обучава висококвалифицирани държавни служители”, посочи той. „Ние обаче навлизаме в нов свят на предприемачество, креативност и иновации“, добави Льо Мер.

В средата на април проучване на Ifop за вестник Journal du Dimanche откри, че 39% от французите, имащи право да гласуват, желаят университетът да затвори, докато 54% от тях са против. Най-съществена подкрепа за затварянето, 49% от гласувалите за него, е на поддръжниците на ръководителя на крайнодясната партия „Национален сбор” Марин льо Пен.

Трябва да се отбележи, че в последните години в университета бяха въведени реформи, част от които е въвеждането на изискване студентите да завършват стажове, за да подобрят управленческите си умения. ENA също разшири приема на студенти, които не са френски граждани, като към момента 25% от учащите в заведението не са французи. 

Мярката на Макрон е по-скоро жест, смятат запознати източници, пожелали да запазят анонимност. Те посочват, че президентът вероятно няма да затвори университета, а само ще въведе реформи, но отбелязват, че все още окончателно решение няма. 

 

Последни новини
Още от Новини от света