Пожарът в Нотр Дам: Историята, която гори

Огънят в Нотр Дам бе потушен. Остава да тлее тъгата по нещастието

15:58 | 16 април 2019
Обновен: 06:50 | 4 юни 2020
Снимка: Martin Barzilai/Bloomberg

В понеделник вечер пожар засегна сериозно Парижката катедрала Нотр Дам. Пламъците унищожиха големи части от покрива и срутиха кулата-стрела. След няколко часа гасене пожарната служба би могла да контролира пожара, конструкцията на готическата катедрала и двете основни кули могат да бъдат спасени. Междувременно пожарникарите се страхуваха, че цялата църква може да се срути. Но дори и най-лошото да се предотврати: ужасът е голям, френската преса видимо реагира с огорчение. Това се споменава в публикация от Йона Шпретер за германския седмичник Die Zeit.

Елиз Винчент и Николас Чапуис в ежедневника Le Monde се занимават с възможната причина за "гигантския огън". Прокуратурата отвори дело за „неволно унищожаване чрез пожар“. Престъпен мотив беше изключен от самото начало. Разследванията обаче може да се окажат продължителни и трудни. Източникът на пожара е в района на обширен проект за обновяване, по който се работи от лятото на 2018 година. Тъй като пожарът до голяма степен е унищожил тази част от катедралата, има малка надежда за материални доказателства.

Във вестник "Le Figaro" Артур Берда показа реакцията на френския президент Еманюел Макрон. Всъщност президентът искаше да изнесе реч пред нацията в понеделник вечерта по повод граждански дебати, но я изнесе заради огъня. Макрон отиде до катедралата и изнесе реч там: Той се обърна към католиците, особено засегнати от пожара в Страстната седмица.

„Всички ще изградим наново тази катедрала заедно. Това вероятно е част от френската съдба - разкри Макрон. Вестникът нарича това обещание "амбициозен проект".

Ежедневникът Libération дава възможност на парижаните, които са се събрали близо до катедралата в понеделник вечерта, да изкажат своето мнение. "Сърцето толкова боли, това е душата на Париж", цитира вестникът жителка от четвърти район. Друга жена коментира пред медията следното: "Чувствам се толкова безпомощна. Искаме да направим нещо, но не можем. Това, което гори, е повече от сграда - това е нашата история."

Регионалният вестник Le Dauphiné libéré пише защо използването на противопожарни самолети в Нотр Дам е забранено. Вестникът цитира френската Генерална дирекция за сигурност и цивилизация, в която се посочва, че подобна операция не е технически подходяща за гасене на този вид пожар. Въздушните отпадъци могат да причиняват срутване на цялата конструкция, както и странични щети на сградите в района. Доналд Тръмп в Twitter бе предложил да се използват така наречените водни бомбардировачи.

За Памела Друкерман от New York Times Нотр Дам е "горещото сърце на Париж". Въпреки че французите не биха прекарали много време в църкви, все още се чувства, че всеки е засегнат от пожара. След терористичните нападения от декември 2015 г. и преливането на река Сена през миналата година пожарът бе новият шок за града. Стотици години ще се говори за пожара през 2019 г.

Британският всекидневник The Guardian докладва изчерпателно за застрашените от пожара културни обекти и обекти на изкуството. Венецът от тръни, който е трябвало да носи Исус Христос при разпъването си, би могъл да бъде пасен. Туниката на Сейнт Луис и северната роза на катедралата също трябва да останат непокътнати, пише Нааман Джоу. Неясно е обаче състоянието на западните и южните прозорци с фрески на рози, както и скулптурата на разпятието на олтара.