След местните избори в Турция: Ердоган настоява за повторен вот в Истанбул

Исканията на президента увеличиха опасенията към вече разклатената демокрация в страната

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Управляващата в Турция Партия на свобода и развитието ще поиска провеждането на повторни местни избори в Истанбул, увеличавайки притесненията към заличаващата се демокрация в страната, след като президентът Реджеп Ердоган отказа да признае загубата си в града, от който започна политическата му кариера, съобщава Bloomberg.

Висшата избирателна комисия в страната отхвърли по-рано исканията на партията на Ердоган за цялостно повторно преброяване на гласовете в най-големият турски град, като вместо това предложи частично преброяване, покриващо 51 избирателни секции в 21 района на Истанбул.

Решимостта на Ердоган да настоява за ново гласуване породи загриженост, че авторитарната проява в правителството на Турция се задълбочава и притесни инвеститорите във водещата икономика на Близкия изток.

Турската лира преустанови печалбите си във вторник на фона на продължаващата борба за контрол над търговския хъб на страната. Валутата е заличила около 2% от стойността си след местните избори на 31 март.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света