ЯЦБ понижи драстично прогнозата си за три региона на страната

Това е най-значителното понижение на икономическата перспектива на банковия регулатор от шест години

Снимка:Toru Hanai/Bloomberg Снимка:Toru Hanai/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) понижи осезаемо оценката си за три от общо деветте региона на островната държава предвид широкия негативен обхват на спадналото търсене отвъд океана, което повлия сериозно на износа и промишленото производство на Япония, предава Investor.bg.

Това е най-значителното понижение на икономическата перспектива на банковия регулатор от шест години.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода коментира, че ръстът на икономиката ще продължи да се ускорява умерено с по-стабилно покачване на местното търсене, компенсирайки слабостта при износа.

„Очаква се основната потребителска инфлация постепенно да се ускори до 2%, тъй като разликата между потенциалния и реалния брутен вътрешен продукт остава положителна, а средносрочните и дългосрочните очаквания за нивото на инфлацията се повишават“, казва Курода в рамките на на тримесечната среща на регионалните браншови мениджъри.

ЯЦБ напомни, че забавянето на ръста на световната икономика и неяснотата около търговските преговори между САЩ и Китай оказват влияние върху някои региони на Япония, които са силно зависими от задграничното търсене.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света