19 дни преди Brexit: Щетите за британската икономика вече са необратими

Дори Кралството да не се раздели с ЕС, репутацията му сред инвеститорите вече е засегната

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

След по-малко от 3 седмици Великобритания трябва да се раздели с Европейския съюз (ЕС), част от който беше през последните 46 години. На този етап никой все още не е наясно какво точно ще се случи, пише Quartz.

Серия от парламентарни гласувания в Кралството през идната седмица имат потенциала да разяснят как ще премине Brexit - казус, пред който Великобритания е изправена от 2016 г., когато на референдум британците предпочетоха да се разделят с блока.

Предстоящите гласувания в британския парламент обаче водят до няколко различни сценария за Brexit. Част от тях е възможността за т.нар. “мек” Brexit, при който Великобритания ще продължи да има близки отношения с ЕС след раздялата помежду им, втори референдум сред жителите на Кралството, предсрочни парламентарни избори или “твърд” Brexit, при който Кралството и блока ще се разделят без споразумение.

Първият вот в парламента ще се проведе във вторник (12-ти март), а членовете му ще трябва да гласуват ратификацията на споразумението на министър-председателя Тереза Мей и Брюксел, което те вече отхвърлиха в началото на 2019 г. В случай, че парламентът отново не приеме ревизирания вариант на сделката “никой не знае какво предстои”, посочи премиерът в петък.

Още по темата

Още по темата

Каквото и да се случи обаче щетите за британската икономика вече са факт.

Множество международни компании решиха да изместят процесите си извън Кралството заради несигурната среда, която процесът по Brexit създаде.

Bank of America похарчи 400 млн. долара за преместването на европейската си централа от Лондон в Дъблин. 

Множество автомобилни производители като Honda решиха да затворят заводите си на Острова, Toyota също предупреди, че обмисля да напусне Кралството при Brexit без споразумение.

Още по темата

По-малките компании без големи финансови ресурси и възможности за създаването на цели отдели, които да предотвратяват негативните последици от Brexit, се озоваха в дори по-сложна ситуация, изправени пред избора да се надяват щетите от Brexit да са възможно най-слаби и да продължат обичайните си дейности или да увеличат запасите си в случай на раздяла без споразумение.

Още по темата

Независимо от това как Великобритания ще напусне ЕС, вредите за британската икономика вече са факт и забавянето ѝ е значително дори на фона на забавения икономически ръст в световен мащаб. Инвестициите в Кралството значително са намалели след референдума от 2016 г., а много европейски мигранти, ключови работници за нископлатените сектори в Кралството, вече предпочетоха други страни на Стария континент.

Така Великобритания се оказа в ситуация, в която дори да постигне споразумение с ЕС за Brexit, да отложи или като цяло отмени процеса, вредите за нея няма да са малки, тъй като Brexit засегна репутацията на Кралството сред инвеститорите и решението им да заложат на Острова или да възстановят производствените си процеси там няма да бъде лесно.

 

Последни новини
Още от Новини от света