Toyota предупреждава, че Brexit ще удари бизнеса ѝ във Великобритания

Това е поредният играч в автомобилната индустрия със сериозни притеснения за ефекта от излизането на Великобритания от ЕС

15:58 | 5 март 2019
Обновен: 15:58 | 5 март 2019
Покрит автомобил по време на автоизложението в Женева. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Покрит автомобил по време на автоизложението в Женева. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Японският производител на автомобили Toyota предупреди за негативно въздействие от Brexit, докато крайният срок за сключване на сделка преди излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) наближава, пише Bloomberg.

Потенциални проблеми при търговията между Великобритания и ЕС са най-големият страх за автомобилната компания, заяви президентът на европейското подразделение на Toyota Йохан ван Зил в интервю за Bloomberg по време на автомобилното изложение в швейцарския град Женева във вторник.

Междувременно германската автомобилна компания BMW обяви, че може да прекрати производството на модела Mini в предприятието си в британския град Коули.

„Обмисляме различните сценарии. Складирали сме различни части, ако претърпим проблеми с веригата на доставки“, коментира изпълнителният директор на BMW Харолд Крюгер.

Това са поредните предупреждения от автомобилната индустрия за влиянието от Brexit, след като Honda съобщи, че ще затвори завода си в Обединеното кралство, а Ford предупреди за катастрофални последствия от твърд Brexit.

От началото на преговорите за Brexit между Брюксел и Лондон автопроизводителите, които оперират и на Острова, се стремят да ограничат негативно влияние. Японската автомобилна компания Nissan се отказа от намеренията си да изгради завод в Северна Англия.

От BMW обясняват, че обмислят да преместят производството си извън Обединеното кралство, ако митата и граничните проверки нарушават бизнеса им. „Не може да се подготвим по-добре от това“, обяснява главният директор по покупките на части в BMW Андреас Венд.

Средно на година BMW купува части на стойност 700 млн. евро във Великобритания, а в страната внася части за близо 2 млрд. евро, отбелязва Венд.

Вижте галерията със снимки от Автосалона в Женева 2019.