Падна последният анклав в Източна Сирия, контролиран от Ислямска държава

В Ел Багуз, на границата с Ирак, капитулиралите джихадисти използвали мирното население като жив щит

Снимка: Константин Мачульский/ТАСС Снимка: Константин Мачульский/ТАСС

Бойците от коалицията на "Сирийските демократични сили" (СДС) установиха контрол над последния пост на терористите от "Ислямска държава" в провинция Дейр Ез-Зор в Източна Сирия. Това съобщи в събота телевизионният канал Ал Маяден, цитиран от ТАСС.

Според него СДС, подкрепяни от американските военновъздушни сили, са успели да превземат населения пункт Ел Багуз на границата с Ирак. Терористите, които са били в него, "прекратиха военните действия и се съгласиха да капитулират". Съгласно постигнатата сделка между СДС и "Ислямска държава", 440 военни ще се предадат на арабско-кюрдските формирования в следващите часове.

На територията на по-малко от един квадратен километър, която е била държана от останките на бандата на "Ислямска държава", се намира голяма група мирно население, което терористите са използвали като жив щит.

В петък отрядите на СДС и останките от бандата на "Ислямска държава" сключиха примирие, благодарение на което бе пропусната хуманитарна помощ в бежанския лагер край Ел Багуз.

Поражението на последния пост на джихадистите и капитулацията на източния бряг на река Ефрат съвпаднаха с послание от Вашингтон. В петък американският президент Доналд Тръмп обеща да направи в рамките на 24 часа важна декларация относно Сирия и борбата срещу терористичната група на "Ислямска държава", припомня ТАСС.

Преди това, още на 19 декември 2018 г. Тръмп обяви решението да започне изтеглянето на американски войски от Сирия.

Последни новини
Още от Новини от света