Борисов: България върви добре по всички критерии

Горанов обясни какви са препоръките на "Фич" по време на инспекция

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

"България върви добре по всички критерии. Това се оценява от всички институции". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строителните дейности на АМ „Европа”. Той публикува видео в личния си профил във Facebook. Заедно с премиера са вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.- министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„През май миналата година започна изграждането на първия участък от автомагистралата, а преди 20 дни - в началото на месеца, започна изграждането и на втория участък. Той е от Калотина до Драгоман и е по-тежкият участък - от 14,5 километра”, посочи Николай Нанков.

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че започва обществена поръчка за разширяването на ГКПП „Калотина". „Би трябвало в срока, в който ще завърши автомагистралата, да е готово и разширението на пункта”, уточни Горанов. Той отбеляза, че пунктът не е ремонтиран, откакто е създаден.

Той коментира и потвърдения рейтинг на страната пред премиера. 

„Fitch потвърждават рейтинга ни с положителна перспектива. Казват, че потвърждават оценките за стабилността на политическата система и това, че България все още не е засегната от турболенциите в икономиката в света. Потвърждават прогнозите на правителството за икономически растеж. Правят коментар, че ако влезем в чакалнята, ще увеличат рейтинга“, посочи още Горанов.

В отговор на това премиерът Борисов заяви: „Лъжите, че сме задължили държавата, се опровергават една по една. Малко по-късно харчим нерви, обясняваме, но в един момент стана ясно“.

„Строителство на АМ „Европа“ между Калотина и Драгоман. Лотът е на стойност 165 млн. лв. и ще бъде готов до януари 2022 г. Когато магистралата е готова, българите ще пътуват по-бързо и удобно за Западна Европа, а нашата страна ще стане по-леснодостъпна за чужденците. При проектирането на магистралата сме предвидили мерки за опазване на околната среда. В изпълнение на екологичните мерки на трасето ще бъде изграден екотунел за едри бозайници с ширина 40 м с почвена покривка, позволяваща засаждането на дървета и 3-метрова плътна шумозащитна ограда намаляваща светлинното и шумовото въздействие от преминаващите автомобили”, написа във Facebook Бойко Борисов.

По-рано пак във Facebook премиерът написа, че през последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината - около 4 пъти за периода 2012-2018 г.

„Дълги години страната ни беше управлявана от тежък комунистически режим, българите нямахме право на избор и свободно движение. Последваха кризите, до които бяхме докарани от същата комунистическа партия – срив на българския лев, изчезване на спестяванията на хората, свръхинфлация, глад и мизерия. Логично, много българи потърсиха своя шанс за оцеляване и развитие зад граница. През последните години у нас има видим напредък. Това е мнението на хората и анализаторите, това показват и всички статистически данни“, посочи министър-председателят.

Според него днес в Европа няма стена, която да разделя хората, миграционните процеси са сравнително лесни, но за нас е важно, че посоката вече е двупосочна.

Още по темата

„Разбира се, че в страната ни има проблеми, но те са решими и по тях се работи. Продължаваме с усилията за подобряване на условията на живот, да имаме по-високи доходи, по-добра инфраструктура, по-добра бизнес среда. Всеки един българин е важен за страната ни! Вярвам, че сме на прав път и положителната тенденция все повече българи да се завръщат в родината ще продължи“, написа още Борисов.

Последни новини
Още от Нотификации