Handelsblatt: Измамници в София са трупали пари чрез Wirecard

Нови негативни заглавия сринаха акциите на финансово-технологичната компания

Снимка: Mark Elias/Bloomberg News Снимка: Mark Elias/Bloomberg News

Томас Мериан все още не може да забрави думите на своя консултант. „Търговете са абсолютно сигурни! А ако нещо се обърка, аз ще покрия загубата“. Предполагаемият борсов професионалист на телефона работи за онлайн трейдъра Option888. Мериан трябвало да инвестира изгодно в него, 40 000 евро, всичките си спестявания. После обаче нещо се обърка.

Неговите позиции изведнъж губят стойност, в крайна сметка всички пари изчезват. Днес 46-годишният швейцарец, който в действителност се казва по друг начин, знае, че загубата не е била просто лош късмет. Става дума за цяла система. Мериан е един от над 100 000 европейци, които са станали жертва на международна банда за финансови измами.

Твърди се, че тя е продава бинарни опции и други финансови продукти. Всъщност на трейдинг страниците никога не е било търгувано, вместо това парите са били загубени за инвеститорите. Най-малко 100 милиона евро са печелили годишно киберпрестъпниците, оценява австрийското Министерство на вътрешните работи, цитирано от Handelsblatt.

В края на февруари стана известен мащабът на мрежата, а сега следователите постигат напредък. В Германия, Австрия, България и Чехия те претърсват обекти и закриват сметки.

Но не само ръководителите на измамите във Виена и София са в радара на следователите, но и на техния платежен оператор. Банките и доставчиците на финансови услуги са прехвърляли средства от  ертвите в продължение на години, като са събирали такси за това.

Още по темата

Въпросът сега е: некритично ли са гледали на всичко това мениджърите, или дори са били активни? Във всеки случай те са поддържали измамата активна. И постоянно изплува едно добре познато име: Wirecard, листнат в Dax 30.

Както показва разследване на Handelsblatt, в момента няколко прокуратури гледат на Wirecard като на централен платежен оператор на мрежата с измамни трейдинг сайтове. Групата от Ашхайм, близо до Мюнхен, подчертава, че „ние само осъществяваме бизнес отношения, които отговарят на всички регулаторни изисквания". Не всички жертви на измамите вярват в това, а скоро могат да последват и граждански дела.

Отсега е ясно: в разследващите документи името на Wirecard се появява често, няколко прокурори потвърждават ролята на платежния оператор в измамните схеми, а историята на успеха на бързо разрастващата се технологична група получава още една голяма драскотина.

Акциите на Wirecard изгубиха над 10 на сто от стойността си в днешната сесия на германската фондова борса с основен индекс DAX на фона на новите негативни заглавия. А новината се оповестява скоро след като компанията привидно се отърси от твърденията, направени от британския вестник Financial Times, за финансови нередности, свързани със служители на компанията в Сингапур.

Адвокатите, наети от Wirecard, да разследват случая, установиха счетоводни грешки през март, но не толкова сериозни, колкото твърдеше Financial Times, припомня DPA.

Последни новини
Още от Новини от света