Кой е дивидентният шампион на Dax?

Изплатените от дружествата от всички германски индекси дивиденти за миналата финансова година са за над 57 млрд. евро

07:46 | 12 април 2019
Photographer: Alex Kraus/Bloomberg  Direct
Photographer: Alex Kraus/Bloomberg Direct

Акционерите на германските компании могат да очакват рекордни дивиденти през тази година. Дивидентите, изплатени от акционерни дружества на техните акционери за изминалата финансова година, възлизат на повече от 57 млрд. евро, става ясно от проучване, представено във Франкфурт. Това е с 6,6% повече, отколкото през 2018 година.

„Така рекордната сума от миналата година отново е силно надхвърлена", казва Марк Тюнглер, главен изпълнителен директор на Германската асоциация на акционерите (DSW). DSW, частният колеж FOM в Есен и изследователската платформа Dividenden-Adel са оценили данни от 596 акционерни дружества за проучването си. Дивидентът се изплаща за последната финансова година след съответните годишни общи събрания. Въпросът обаче е дали възходящият тренд ще продължи с оглед на забавянето на икономическия растеж.

За разлика от трите споменати института, експертите от одиторската фирма EY изследват само компаниите в Dax. Там печалбите за акционерите се увеличават по-малко - с почти три процента до общо 36,5 милиарда евро. В крайна сметка 15 от 28-те проучени компании плащат повече дивиденти от всякога. Включените в Dax Linde и Wirecard все още не са заявили какви дивиденти ще изплатят.

Според EY, Allianz е дивидентният шампион през тази година, заменяйки автомобилния производител Daimler, като увеличава изплащането си с девет процента до 3,8 милиарда евро. Daimler ще разпредели на акционерите едва 3,5 милиарда евро през тази година, с 11% по-малко от предходната година. Deutsche Telekom е на трето място с 3,3 милиарда евро (плюс осем процента).

Акционерите на Eon и Adidas могат да се зарадват на най-силния плюс: енергийният доставчик увеличава изплащането си с 43% до 932 млн. евро, докато производителят на спортни стоки увеличава сумата с 26% до 666 млн. евро. В абсолютно изражение обаче Volkswagen е с най-големия принос: разпределението на дивидентите нараства с 452 милиона евро - което е 23% - до 2,4 милиарда евро.

„Данните от икономическата рамка се влошават бързо," казва изпълнителният директор на DSW Тюнглер. „Дори и сега някои компании са значително по-сдържани в своите прогнози за текущата финансова година“. Според експерта може да се опасяваме, че „2019 година беше последната рекордна година за дивидентите“.

DSW изисква от акционерните дружества коефициент на изплащане от 50%. 160 компании от индексите Dax, MDax и SDax през тази година прехвърлят средно 40% от печалбата си на своите акционери, става ясно от оценката на Deka-Bank в края на януари. Изпълнителният директор на DSW Тюнглер подозира: „Очевидно компаниите предпочитат да изграждат финансова възглавница в очакване на по-лоши времена, вместо акционерите да участват по подходящ начин в печалбата".