Орбан: Салвини е най-важният човек в Европа днес

Изказването на унгарския премиер му навлече нови проблеми с ЕНП

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Европейската народна партия (ЕНП) трябва да търси възможности за коалиция с популистките и националистически движения след предстоящите европейски избори, посочи унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за италианския вестник La Stampa, цитиран от Euractiv.

Изказването на Орбан беше препратка към вицепремиера на Италия Матео Салвини, лидер на партия „Лига“, който се опитва да създаде алианс от националистически и антиимиграционни партии в Европа.

„ЕНП се подготвя за самоубийство, като иска да се сближи с левицата“, посочи унгарският премиер. „Трябва да намерим друг път за сътрудничество с европейската десница“, добави той.

Според Орбан именно Салвини е най-важният човек в днешната политика.

Изказването на унгарския премиер бързо получи порицание от страна на германския консервативен лидер Анегрет Крамп-Каренбауер, потенциален наследник на канцлера Ангела Меркел.

Членството на управляващата в Унгария партия „Фидес“ на премиера Орбан в ЕНП беше замразено през март заради незачитане на върховенството на закона, свободата на словото и правата на малцинствата.

Още по темата

Още по темата

Орбан отрече нарушаването на каквито и да е принципи на Европейския съюз (ЕС) и посочи, че желае да остане част от ЕНП.

„Ако Орбан избере да продължи напред без ЕНП, няма да има обратен път към партията за него и Фидес“, посочи Крамп-Каренбауер. „След решението от март, Орбан и Фидес нямат каквото и да е влияние върху политиката на ЕНП“, добави тя.

Избирателите в 28-те страни членки на блока ще имат възможност да дадат гласа си на вота за Европейски парламент в края на май.

За момента се очаква ЕНП да спечели най-голям брой места в парламента, но не и мнозинство, което ще значи, че тя ще трябва да потърси партньор, с който да контролира посоката на Европейския съюз в следващите 5 години.

Лидерът на партията Манфред Вебер беше ясен, че предпочита алианс с проевропейските социалисти например вместо с евроскептиците под флага на Салвини.

„Националистите ще бъдат наши врагове“, посочи Вебер в началото на изборната кампания миналия месец.

 

Последни новини
Още от Новини от света