Мей вкарва споразумението за Brexit за трето гласуване

Не е ясно дали то ще бъде подложено на вот с промени

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Тереза Мей възнамерява този петък да подложи на ново гласуване отхвърлената вече два пъти в парламента сделка за напускане на Европейския съюз, заяви отговорният за свързаните с парламента въпроси министър Андреа Лидсъм.  

Все още не е ясно дали споразумението, договорено от британския премиер с партньорите от ЕС, ще бъде внесено за гласуване в непроменен вариант. Председателят на парламента Джон Бъркоу отхвърли по-рано това трето гласуване на същия текст като незаконно. Той напомни на премиера, че само съществени промени в текста могат да оправдаят ново гласуване.

Политическата съдба на Мей е тясно свързана с планираното излизане от ЕС, a като първоначален краен срок за Brexit беше насрочен 29 март - денят, в който сега Мей възнамерява да предприеме трети опит в долната камара. На тази дата изтича договорният период от две години след започването на процеса на излизане, уреден в член 50 от Договора за ЕС.

Партньорите от Брюксел наскоро предложиха на Лондон отлагане на Brexit до 22 май. Условието за това обаче е долната камара да се съгласи с договора за оттегляне по-късно тази седмица. В противен случай удължаването е валидно само до 12 април.

Междувременно Борис Джонсън, един от лидерите на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС, заяви, че отхвърленото на два пъти споразумение на премиера Тереза Мей за Brexit е „мъртво“. Според Evening Standard Джонсън е заявил пред свои приятели, че „(споразумението) така или иначе е мъртво".

Малко преди първоначално планирания срок за напускането на ЕС и Европейската комисия отново призова Великобритания да намери ясна линия по отношение на Brexit. Коментирайки възможните гласувания за излизането от ЕС, говорител на ЕК заяви: „Снощи преброихме осем Не-та. Сега се нуждаем от едно „Да", за да намерим пътя напред".

Вчерашните необвързващи гласувания не очертаха ясна перспектива, защото нито един от предложените варианти не получи подкрепа с мнозинство, обобщава Associated press. Според опозиционни политици единственият възможен път са предсрочни избори, които да пренаредят парламента и да разбият политическия блокаж.

Последни новини
Още от Нотификации