Мей претърпя тежка загуба при вота за Brexit

Британската лира посрещна резултата относителнo стабилнo

Британският премиер Тереза Мей излиза от „Даунинг стрийт“ 10 в Лондон, Великобритания, във вторник, 15 януари, 2019 година. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей излиза от „Даунинг стрийт“ 10 в Лондон, Великобритания, във вторник, 15 януари, 2019 година. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей претърпя тежка загуба в битката си да наложи договорената от нея и ЕС сделка за напускане на Великобритания на съюза. Във вторник вечерта  432 британски депутати в Камарата на общините гласуваха срещу сделката ѝ. Едва 202 гласа са били "за" споразумението, което означава, че две трети от депутатите са гласували срещу сделката.

Малко по-късно лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин поиска вот на недоверие на правителството, предаде Investor.bg.

Така с наближаването на 29 март - датата, на която Обединеното кралство следва да напусне ЕС, страната изпада в най-дълбоката политическа криза за последния половин век. Сега не е ясно как или дори кога тя ще излезе от европейския проект, към който се присъедини през 1973 година. Днешното гласуване сложи край на градената от Мей от две години стратегия да уреди приятелски развод с тесни връзки между Обединеното кралство и ЕС след Brexit.

Веднага след обявяването на резултатите Тереза Мей заяви, че Камарата на представителите е изразила своето мнение и правителството ще се вслуша в него. Тя обаче допълни, че резултатите говорят за това какво не искат депутатите, но не и за какво точно искат. Премиерът каза, че първата ѝ стъпка ще бъде да гарантира, че ако депутатите от водещата опозиционна партия поискат вот на недоверие към правителството днес, той ще бъде подложен на дебати още утре. Ако лейбъристите обаче не поискат такъв, тя ще даде възможност и на другите партии от опозицията да предприемат подобна стъпка.

Мей каза още, че следващият ѝ ход е да проведе разговори с останалите партии, за да се намери вариант на споразумението, който ще бъде приемлив за Камарата. След това тя ще се върне обратно в ЕС, за да обсъди нови планове за излизането на Великобритания от съюза.

"Правителството чу какво казва Камарата, но искам депутатите и от двете страни да се вслушат в народа, който иска този въпрос да се реши, и да направят именно това", заключи Мей.

Веднага след британския премиер думата взе лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, който заяви, че днешният вот е бил най-голямата загуба за правителството от 1920 г. насам. Чухме думите на народа, но сега се чу и думата на Камарата, каза той.

Корбин подчерта, че правителството трайно не е успяло да постигне съгласие с останалите партии. Според него правителството трябва да приеме, че Великобритания ще остане в митническия съюз завинаги, че Brexit без сделка не съществува като опция и че правата на гражданите на ЕС трябва да бъдат гарантирани.

Британската лира посрещна резултата относителнo стабилнo, може би защото брокерите знаят от няколко дни насам, че налице ще е тежко поражение за премиера. Към 22 часа паундът се бе обезценил с по-малко от половин процент до около 1,28 долара за 1 паунд. Това е най-ниското ниво от началото на годината. Спрямо еврото британската лира струваше 0,895 лири. 

Веднага след вота председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в Twitter: "Ако споразумението е невъзможно, а никой не желае /Брекзит/ без споразумение, тогава кой в крайна сметка ще има куража да каже кое е единственото позитивно решение?".

Последни новини
Още от Нотификации