Какви са мерките на държавата за малкия и средния бизнес, самонаетите и хората в неплатен отпуск?

Полезна информация за предоставяния ресурс от страна на държавата

Министърът на финансите Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС Министърът на финансите Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск, ще се ангажират под формата на финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, породена от коронавируса. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов преди около десетина дни. Министърът представи програмите на ББР и на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“, известен като Фонд на фондовете.

Припомняме кои са мерките, от които могат да се възмолзват малките и средните предприятия, самонаетите и хората в неплатен отпуск:

Първият инструмент е през ББР и е за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията, тя е за физически лица, наети на трудов договор в неплатен отпуск и за самоосигуряващите се, като бюджетът е 200 млн. лв. за кредити до 4 500 лв., досега 12 търговски банки са заявили интерес за участват. 

Още по темата

Вторият инструмент също се управлява от ББР и е за осигуряване на необезпечени кредити до 300 000 лв., предоставяни от търговските банки, обемът на програмата е 2 млрд. лв., достъпен е до всички сектори на бизнеса.

Третият инструмент е на Фонда на фондовете за отпускане на кредити с максимален размер до 3,6 млн. лв., с разрешение за рефинансиране на задължения, възникнали преди повече от 60 дни, мярката се администрира отново през търговските банки и е за подпомагане на малки и средни предприятия.

През Фонда на фондове има инструмент за микрокредити до 50 000 лв. за предприемачи и самонаети лица с кратка бизнес история.

Има и инструмент за капиталови инвестиции, отново чрез Фонда на фондовете, като инвестицията е средно около 800 000 лв., а подкрепата е предназначена за компании с потенциал да подпомогнат възстановяване на икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията. 

Междувременно Европейската комисия одобри за България схема в размер на 150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева) в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП) в контекста на избухналата пандемия от коронавирус. Схемата бе одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г., съобщават от институцията.

Последни новини
Още от България