Борисов нареди Стоян Мавродиев да бъде отстранен като директор на ББР

Решението е в резултат от отпуснат кредит от 75 млн. лв., предоставен от ББР на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев ще бъде отстранен от длъжност, съобщи премиерът Бойко Борисов в рамките на брифинг в Министерския съвет съвместно с председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Освен Мавродиев членовете на борда на банката също ще бъдат освободени от поста си.

Още по темата

Решението на премиера е в резултат от отпуснат кредит от 75 млн. лв. от ББР на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България. То на практика не развива дейност и според отчета за 2018 г. генерира едва 57 хил. лв. активи и 2 хил. лв. приходи и нулева печалба.

Припомняме, че във вторник ръководството на банката организира брифинг, по време на който Мавродиев определи като фалшиви новини медийни публикации, според които ББР вече раздава кредити.

Мавродиев изтъкна, че държавната банка дава само портфейлни гаранции на търговските банки, и отбеляза, че с подобни коментари се дискредитира иначе добре капитализираната банкова система.

Последни новини
Още от България