Стартъп екосистемата предлага на правителството решения за справяне с кризата

Коалицията на иновативната екосистема входира отворено писмо до премиера и призовава за среща с него или членове на неговия екип

Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg

Коалицията на иновативната екосистема, съставена от BESCO, EDIT.bg, MOVE.BG, Endeavor и BVCA, входира официално писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, в което се предлагат конкретни механизми за подкрепа на стартиращите и иновативни компании у нас и цялостно възстановяване на бизнес средата в България след кризата.

“От Коалицията на иновативната екосистема вярваме, че българската икономика има потенциал да се трансформира в икономика с висока добавена стойност. Сега е моментът да се предприемат необходимите действия, за да не се загуби това, което правителствата и бизнеса постигнаха през последните 10 години”, се посочва в писмото.

Сред предложенията на коалицията, насочени към основните нужди на иновативните малки и средни предприятия (МСП), са ускоряване на процесите и сроковете за стартиране на вече избраните изпълнители по програмите за финансиране посредством “Фонд на фондовете”; отсрочване на осигуровки на служители на МСП до нормализиране на икономическата обстановкавече избраните банки, фонд мениджъри и други посредници от ФМФИБ, ЕИФ и ЕБВР да получат допълнителен ресурс за подпомагане на МСП от национални и европейски фондовестартиране на диалог с Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие за мобилизиране на допълнителен капитал за МСП и използване на въведени общоевропейски мерки.

“Нашите членове представляват различни индустрии и с дейността си помагат тези сфери от икономиката ни (образование, високи технологии, транспорт, туризъм, логистика, биотехнологии и други) да се иновират. Целта на настоящото писмо е да предложим механизъм, по който стартиращите и иновативни компании да бъдат подкрепени и дори спасени”, посочват още от коалицията.

“Същината на стартиращите компании е такава, че те са в етап на развитие, където извършват предимно научно-развойна дейност и реинвестират всичките си приходи в разработки и развитие. Съответно те нямат активи и спестявания и това ги прави много уязвими в ситуация на криза”, гласи още писмото.

Според представителите ѝ настоящата кризисна ситуация изправя голяма част от тези компании пред риска да фалират или да потърсят перспективи за развитието си извън България.

“Експертният капацитет на стартиращите иновативни компании може да играе ключова роля в процеса на възстановяване след кризата”, гласи още писмото.

Членовете на коалицията призовават за лична среща с премиера или членове на неговия екип, в рамките на която да запознаят властите с предизвикателствата и перспективите пред иновационната и предприемаческата екосистема в страната, както и какви мерки биха допринесли за нейното продължаващо успешно развитие.

Последни новини
Още от COVID-19