Законът за публичните предприятия улеснява пътя към еврозоната

Целта на закона е създаването на хармонизирана правна рамка, в която ще работят публичните предприятия.

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Изцяло нов закон ще изгражда начина за определяне и публично оповестяване на държавната политика в областта на публичните предприятия. За това гласуваха депутатите, които приеха на първо четене Закон за публичните предприятия, внесен от правителството. Той ще имплементира стандарти за добро корпоративно управление, както и задълженията за оповестяване и прозрачност на дейността и органите им за управление. „За“ законопроекта гласуваха 66 народни представители, нямаше „против“, а  се „въздържаха“ 34 депутати, предаде Investor.bg.

Целта на закона е създаването на хармонизирана правна рамка, в която ще работят публичните предприятия.

Правилата за корпоративно управление и оповестяване ще бъдат еднакви за всички предприятия с държавно участие, независимо от това, кой орган упражнява правата на държавата. Предвидено е ограничено прилагане на закона по отношение на общинските публични предприятия, за да не се нарушават правата на общините за местно самоуправление.

Припомняме, че само преди половин месец беше отложено приемането на закона, защото не се постигна консенсус по текстовете между синдикати, работодатели и министерства. България обаче е поела ангажимент пред Европейския съюз да подобри управлението на държавната собственост и да гарантира, че политици няма да се намесват в държавните дружества. В случай, че не го осъществим до края на юли, това би означавало и отлагане на влизането ни в ERM II, т.нар. чакалня за еврозоната.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от България