Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Стресът на енергийния пазар се дължи на липсата на дългосрочна визия

Мария Кръстева, изп. директор на Асоциация свободен енергиен пазар, Бизнес старт, 12.02.2020

Работодателските организации излязоха с декларация, в която посочват, че от началото на 2020 г. цената на промишления ток в България е била най-висока в цяла Европа.

Работодателите имат основание за становището си в декларацията за цените на промишления ток в страната, но съществуват обективни фактори, които влияят върху тези цени. Това мнение изрази Мария Кръстева, изп. директор на Асоциация свободен енергиен пазар, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Като първа причина за ръста в цените Кръстева посочи, че сезонът обяснява високия товар на електроенергийната система от началото на годината предвид студеното време, което рефлектира върху по-малкото предлагане.

"Наблюдава се и значително безводие, което ограничава производството от хидроенергийни ресурси. На нашата борса се струпа по-голямо търсене поради забавяне на румънската OPCOM и по-малко производство на вятърна енергия. Цената е висока и заради производствения микс и растящата цена на квотите. Но трябва да се отбележи, че цените са по-ниски спрямо януари 2019 г., когато бяха над 130 лв".

Още по темата

Гостът разкри, че цената е такава поради обективни пазарни фактори, но и пазарният стрес вече няколко години се дължи на липсата на дългосрочна визия и политики на национално ниво, като например какво ще се случва с ТЕЦ "Марица изток 2". "Цените на въглеродните емисии растат, а няма перспектива какво предстои да се случва", допълни тя.

Функционира ли добре българската енергийна борса и по-специално сегменът ден напред?

"Не е въведена институцията клирингова къща, която гарантира финансова сделките и риска. Отделно не се регламентира точно на кои сегменти да продават производителите. Мрежовите оператори бяха задължени да купуват електроенергия от борсата. Те купуват от свободен пазар, но на тях им се признават регулирани цени, а всички разлики се заплащат".

По думите на Мария Кръстева голяма част от девиациите на свободния пазар се дължат на смесване между участниците на свободни и такива на регулирани цени.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт