В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българският пазар отново се оказа с най-скъпата електроенергия на борсата

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 10.02.2020

13:48 | 10 февруари 2020
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През изминалата седмица западноевропейските новини бяха доминирани от бурята „Киара“, която удари последователно Великобритания, Ирландия, Германия и Белгия, като доста сериозно наруши транспортната инфраструктура и затрудни служителите да стигнат до своите работни места. Същото важи и за приключването на празниците за Лунната нова година в Китай и възобновяването на работния процес на заводите. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Единственото хубаво нещо за технологичната индустрия е, че първото полугодие е по-слабо откъм търсене, на фона на факта, че голямото търсене е изместено към коледните празници, а представянията на нови модели телефони са през есента“.

Попов коментира, че за пореден ден в неделя сме били с най-скъпата електроенергия.

„Цената, която беше постигната за киловатчас беше 63,18 евро, е в пъти по-висока от стойностите в Централна и Източна Европа“.

Гостът засегна и темата за жертвите на коронавируса, чийто брой надмина броя на жертвите при предишната голяма епидемия ТОРС.

„Броят на жертвите достигна 813 души, като генералният директор на Световната здравна организация твърди, че се наблюдава известна стабилизация на броя на заразените през последните дни. Но е прекалено рано да се твърди, че пикът на вируса е достигнат“.

Бойчо Попов е на мнение, че не може да се прави съпоставка върху влиянието на икономиката по време на вируса ТОРС и разпространението на коронавируса в момента.

„Днес видяхме едно от първите отражения на коронавируса върху икономиката на Китай с данните за инфлацията, която се ускори доста осезаемо още преди разпространението на вируса“.

Главният редактор на Investor.bg обърна внимание и на темата с първия санкциониран българин в САЩ.

„Изявлението на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео беше очаквано с доста голямо нетърпение сред българския политически елит. От интервю на британския посланик Ема Хопкинс стана ясно, че Великобритания приема закон, по силата на който ще наказват корумпирани лица от Европа“, допълни още Попов.