Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бизнесът ще остане незасегнат въпреки ситуацията в Китай

Кръстьо Белев, директор на представителството на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин, Бизнес старт, 03.02.2020

Ситуацията в Китай не е толкова черна, смъртността не е голяма. Нещата трябва да се гледат в перспектива. Между празника на пролетта и празника на фенерите, пазарите в Китай са затворени, затова коронавирусът не се отрази на икономиката. Това каза Кръстьо Белев, директор на представителството на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Пекин, в предаването „Бизнес старт“, с водещ Живка Попатанасова.

„Над 35 000 души в различни градове са под карантина като това означава, че в тези градове не се продава бензин, а влаковете, автобусите и самолетите са преустановили движение“.

Според него обявеното извънредно положение е прекалена реакция, взета от китайското правителство.

„Положението е извънредно, тъй като вирусът е нов и по-голяма част от населението няма резистентност към него“.

Кръстьо Белев коментира и намеренията на Китай за отпускане на финансов стимул в размер на 1.3 трлн. юана (174 млрд. долара) за китайската икономика.

„Тези пари са насочени не само към производителите на медицински консумативи, а и към всички китайски предприятия“.

Гостът сподели как ситуацията ще се отрази на българо-китайските търговски отношения.

„Главно засегнати ще бъдат туризмът и авиокомпаниите, като основният проблем е свързан с логистиката. Наблюдава се спад в цената на петрола, което е добре за нашата страна“.

Директорът на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие заяви, че се е наблюдавал спад при китайските индекси с 9%, но след отварянето на борсата, те вече растат.

Белев допълни, че бизнесът не би останал засегнат, благодарение на конферентните видеоразговори, въпреки преустановените полети до азиатската страна.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт