Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Африка ще бъде по-силна в търговските преговори

Едуард Маринов, преподавател в НБУ, Бизнес старт, 18.12.2019

Създаването на алианса между Африка и Европейския съюз (ЕС) преди 1 година не доведе до големи размествания на търговските потоци. Държавите от Африка тази година имаха нов дневен ред с подписването на континенталната зона за свободна търговия, което ги консолидира и ги накара да се фокусират върху вътрешноконтиненталния пазар. Това каза Едуард Маринов, преподавател в НБУ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Въпреки това търговията между ЕС и Африка продължава да нараства. Най-големите плюсове на зоната за континентална търговия ще се отразят в началото върху фирми, които имат реално производство и търговия с физически стоки в Африка".

По думите му инициативата е икономически обоснована. "Основната ѝ цел е да направи Африка по-силна в търговските преговори в света и да насърчи благосъстоянието в континента", уточни Маринов.

Той говори и за повишаването на фючърсите на кафето, които отчетоха най-големия еднодневен ръст от 2015 г. насам. 

"Предвижда се намаляване на производството в Бразилия, която произвежда около една трета от кафето в целия свят. Тази година през лятото имаше слаби слани, което се отразява на реколтата".

Гостът допълни, че големият проблем идва от сухото време през тази година в Латинска Америка и Югоизточна Азия.

"Над 50% от кафето в световен мащаб се произвежда в Бразилия и Виетнам. Но това не би трябвало да се отрази на цените на дребно".

Според него подобни тенденции се наблюдават циклично.

"Тази година цената на кафето достигна до най-ниските си нива от 2005 г. насам. Нормално е самите производители да ограничат производството, за да повишат цената".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт