Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Земеделският бизнес настоява за предвидимост в управлението на поземлените ресурси

Таня Дъбнишка, Национална селска мрежа, Бизнес старт, 08.11.2019

Бизнесът в областта на земеделието у нас настоява за предвидимост в управлението на поземлените ресурси. Балансът между интересите на собствениците и тези на ползвателите на земеделски земи винаги е бил труден за установяване. Това заяви Таня Дъбнишка, Национална селска мрежа, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът взе отношение по темата за публикувания преди дни проектозакон за земеделските земи и по-важните промени в него.

По повод това, че граждани от Европейския съюз ще могат да купуват земеделска земя в България Таня Дъбнишка уточни, че контекстът към момента, който се прилага у нас, позволява да се купуват земи и да се работи в сектора, стига да има регистрирана фирма от страна на чуждестранното лице.

В този ред на мисли тя отбеляза и че принципите на ЕК за свободно движение на стоки и капитали принуждават всички държави членки да са отворени към това, в противен случай се стига до рестрикции.

Дъбнишка разкри в кои сектори има чуждестранни инвеститори - зърнопроизводство, овощарство и т.н. 

"Въвеждането на максимален срок за сключване на договорите за наем и аренда на земеделска земя като предложение се отнася към случаите, в които липсата на подобна регулация води до това да има договори за 50-100 г. аренда. Това ощетява собственика на земеделска земя".

Таня Дъбнишка изрази становището си и относно предложението за превръщане не неземеделски земи в земеделски и въвеждането на забрана за смяна на предназначението на земя за срок от 7 години от купуването ѝ. Според нея първото предложение е положително, но второто ще доведе до намеса на пазара на имоти и това не е отразено в оценката на въздействието. "Самата идея е вид бариера", твърди тя.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт