Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как районните администрации в София прилагат Закона за управление на етажната собственост

Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост, „Бизнес старт“, 02.09.2019 г.

В столична община се наблюдава едно натрупване на проблеми, свързани с общия градоустройствен план, благодарение на комфорта, който са си създали районните администрации  заедно със съответните кметове. Това сподели председателят на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост Павел Миланов в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Сблъскваме се с районните администрации и нежеланието им да прилагат Закона за управление на етажната собственост. В следствие на това виждаме рушащи се фасади, които падат на главите на хората, правят се реконструкции в апартаменти, които биха могли да застрашат сградата. Възможно е да се премахват трегери, колони, носещи стени, но никой не знае какво се случва. Много често не се осигурява достъп на контролните органи и дори районните администрации не полагат усилия в тази насока“.

Още по темата

Голям е проблемът и с адресните регистрации, тъй като общината играе пасивна роля и очаква гражданите сами да я потърсят, вместо да приложи мерки, с които собственици, ползватели и наематели да поемат своевременно този ангажимент, коментира още Миланов. Подобна отговорност поемат домоуправителите, въпреки че това не влиза в правомощията им.

„Възнамеряваме да влезем в един по-добър контакт с районните администрации дали ще има промени или не. Аз се надявам, че те са разбрали грешките си, въпреки че комуникацията е наистина много тежка. Те са си повярвали, че могат да си изкарат мандата без да бъдат контролирани от гражданите. Ние нямаме някакъв регламент, с който да можем да ги контролираме, но пък сме достатъчно активни, за да настояваме да си изпълняват задълженията“.

Вижте видео с целия коментар на Павел Миланов.

Последни новини
Още от Бизнес старт