Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новата услуга за споделени скутери Lime стъпи на българския пазар

Репортаж на редактора в Investor.bg Елена Кирилова, „Бизнес старт“, 22.08.2019 г.

09:07 | 22 август 2019
Lime предлага първата услуга за споделено пътуване в микромобилността на София. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Lime предлага първата услуга за споделено пътуване в микромобилността на София. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Електрическите тротинетки се превръщат във все по-често срещана гледка във все повече градове из цялата страна и ето, че от днес официално на българския пазар имаме първата услуга за споделено пътуване в градската микромобилност благодарение на компанията Lime. София е една от първите източноевропейски столици, които вече предлагат подобен род услуга, следвайки единствено примера на Букурещ, Варшава и Прага в опита си да облекчи претоварения трафик. Редакторът в Investor.bg Елена Кирилова се срещна с оперативния директор на Lime Тамаш Тот и координатора на „Зелена София“ Елица Панайотова, за да научим малко повече за най-новия вид обществен транспорт в града.

„Започваме със 150 скутера из столичните улици. Броят им ще се увеличава с времето. Ще видим къде ги карат хората и според тяхното търсене ще предложим повече скутери. Цената на този етап е 1,50 лв. за отключване на скутера и по 30 ст. за всяка следваща минута“, коментира Тот.

Конкуренцията не притеснява оперативния директор на Lime и дори той я приветства, тъй като, според него, браншът е прекалено млад и в него има място за всички.

„Надяваме се един от резултатите след въвеждането на електрическите скутери за споделено пътуване у нас да е привличането на повече хора към тях пред това да използват кола. Заемат по-малко място за паркиране, отколкото един автомобил. На едно паркомясто може да паркирате над десет скутера, както и колела. Надяваме се, че и по този начин хората ще имат по-голяма отговорност към града и средата, която обитават“, казва Панайотова.

Очаква се тази есен регулациите за електрическите скутери да са факт, като в момента се подготвят текстовете с помощта на екип от Агенцията за безопасно движение по пътищата, съвместно с общината и дори представители от бранша, продължава координаторът на „Зелена София“.

София все така е сред градовете с най-влошено качество на въздуха и с въвеждането на нови екологични решения за придвижване са една добра крачка към справянето с един от най-сериозните бичове на съвременния човек. В същото време пиковите часове от деня ще са далеч по-лесно преодолими, след като размерите на тротинетката позволяват промушването ѝ максимално бързо през задръстванията. Предстои първоначално да видим как ще се приеме новата услуга от жителите и гостите на София.

Може да видите и видео от репортажа.