Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

1 500 семейства ежегодно подават заявления за осиновяване и броят им расте

Катерина Ковачева, психолог от Фондация „За нашите деца", „Бизнес старт“, 23.08.2019 г.

Осиновяването в България продължава да е една от най-деликатните теми в нашето общество, поради широко разпространения скептицизъм, наслоил се през годините. И въпреки това се наблюдава тенденция, в която българските семейства все по-често избират да си осиновят дете, като броят им на годишна база достига около 1 500. Това коментира психологът от Фондация „За нашите деца“ Катерина Ковачева, която е и полуфиналист в световния конкурс „Най-изявените млади личности". Тя бе гост в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Има известна промяна в настроенията за осиновяване на деца в България. Всяка година около 1 500 са семейства у нас, които са склонни да си осиновят дете и броят им расте. Но по-широкото общество, което не е пряко въвлечено в тази тема, има предразсъдъци, че това е един краен вариант, в които можем да станем родители. И винаги нагласата е, че е по-добре да станем биологични родители, правейки множество инвитро процедури, които понякога са безкрайно увреждащи психиката и физиката на жените специално“.

Още по темата

Националната статистика показва, че всяка година в България се изоставят около 1000 деца, като осиновителите ежегодно са около 500-600, коментира още Ковачева.

„Разликата в тези цифри идва не от това, че процедурата е тромава, а по-скоро, защото част от децата, които се изоставят, са или с увреждания, или с по-висока възраст, което не отговаря на очакванията на част от осиновителите“.

37% от бюджета на Фондация „За нашите деца“ идват от бизнеса, изтъква психологът.

Какво се случва с децата, които не успяват да си намерят семейства, и кога се прибягва до осиновяване зад граница може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт