Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Азия може да се окаже скритият коз на Anheuser-Busch

Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", Бизнес старт, 12.07.2019

Гигантът в производство на бира Anheuser-Busch InBev осъществява IPO, листвайки азиатското си поделение Budweiser Brewing Company в Хонконг. Това е изключително добро решение. В момента условията на пазара са много добри за такива първични публични предлагания. Очакваме Фед да започне да сваля лихвените проценти и това кара инвеститорите да придобиват апетит към риск, а освен това и икономиката в региона на Хонконг се развива добре. Такова мнение изрази Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Той очаква цената да бъде  40-42 хонконгски долара за акция при IPO-то. Силните страни на Budweiser Brewing Company според него са, че има изключителната възможност да превземе азиатския пазар, който тепърва ще развива вкус към бира. 

"Интересът към компанията е сравнително голям - не толкова, колкото очаквах.  Показателите на Budweiser Brewing Company са сравнително добри, имайки предвид някои други скорошни IPO-та. Има потенциал за изкупувания и сливания".

Една от слабите страни на компанията е, че продуктите ѝ са малко по-скъпи от тези на основни техни конкуренти, твърди Ивайло Чаушев. "В Китай един човек харчи средно 66 долара за бира годишно. Средствата, придобити от Anheuser-Busch, ще бъдат използвани за погасяване на дълга, натрупан през 2016 -2017 г., за да изкупят един от основните си конкуренти", отбеляза още той.

Virgin Galactic може да стане първата публична компания за космически туризъм в света, ако бъде реализирано сливането със Social Capital, листната в Ню Йорк. По тази тема Ивайло Чаушев изрази мнение, че акциите на тази обща компания със сигурност ще предизвикат интерес. "От инвеститорска страна силен интерес все още не виждам. Сливането все още не е приключило. Самата оценка на такава компания е доста трудна. Бих се насочил към оценка, подобна на технологичен стартъп", допълни той.

По темата за завръщането на McAfee на публичните пазари гостът спомена, че очаква интерес към акциите на тази компания. Представя се добре, а е секторът тепърва ще развива потенциала си, смята още Ивайло Чаушев.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт