Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Промените в Закона за банковата несъстоятелност и пътят на България към ERM II и Банковия съюз

Ганка Кольовска, синдик, доктор по икономика, Бизнес старт, 21.05.2019

Първата промяна е приетият Закон за банковата несъстоятелност. Основната му цел е да синхронизира българското законодателство с европейското. В заключителните разпоредби пише, че той се приема по изискванията на ЕС и за да отговори на критериите, които ще ни дадат право да членуваме в Европейския банков съюз. Това каза Ганка Кольовска, синдик, доктор по икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Всяка година Министерството на правосъдието провежда годишно обучение на синдиците. Тепърва ще започне специализирано обучение, което е свързано с желанието на България да влезе в ERM II и Европейския банков съюз".

Тя коментира, че се все още се работи по разработването на модел на ефективна електронна система за събиране и публикуване на данни за процедурите по несъстоятелност и стабилизация.

"В приетата част по стабилизация има много въпросителни и много трудно може да се направи рекапитулация дали успешно работи тази част от Търговския закон".

Промените в Търговския закон от 2016 г. вече дават своя ефект, заяви Кольовска.

"Едната промяна се отнася за свързаните лица и начина, по който се оценява тяхното участие в несъстоятелността по отношение на претенциите. Тази промяна дава положителен резултат, тъй като не се създават условия, в които да има вреди за обезпечените кредитори".

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт