Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Акциите на eBay поевтиняха заради остри критики на Джеф Безос

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 12.04.2019

Акциите на американския онлайн търговец на дребно eBay поевтиняха с близо 5 на сто в четвъртък, след като главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос нападна конкурента си в електронната търговия в годишното си писмо до акционерите. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В писмото Безос сравнява ръста в мърчандайз продажби на продавачи от трета страна между Amazon и eBay от 1999 до 2018 г. Сравнението му показва, че Amazon ясно надминава конкурента си".

Продажбите на трети страни са нараснали от 0,1 млрд. долара до 160 млрд. долара - годишен ръст от 52%. За да предостави външен бенчмарк, Безос пояснява, че брутните продажби на eBay за този период са нараснали със ставка от 20%, от 2,8 млрд. долара до 95 млрд. долара, заяви Попов.

"Безос цитира Fulfillment by Amazon и членството чрез Prime като двата „най-продавани инструмента“ на компанията, осигуряващи превъзходството на Amazon с продавачи от трети страни над конкурентите като eBay".

В отговор главният изпълнителен директор на eBay Девин Уениг посегна към Twitter, за да защити компанията, обясни Попов.

„Аз ще посветя писмото си на клиентите, целта и стратегията. Ние не се конкурираме с нашите продавачи. Ние не свързваме безкрайни услуги, за да създадем бариери пред конкуренцията", написа Уенинг".

Във видео материала вижте целия технологичен коментар.

Последни новини
Още от Бизнес старт