Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Очакванията Facebook да филтрира видеа в момента на качването им са нереалистични

Борис Гончаров, главен стратег по киберсигурност в Amatas, Бизнес старт, 18.03.2019

Очакванията по отношение на възможностите на социални мрежи като Facebook да блокират нередно съдържание са нереалистични. На този етап чисто технологично няма опция всяко едно съдържание, публикувано в социалните мрежи, да бъде филтрирано и при необходимост блокирано на момента. Това каза Борис Гончаров, главен стратег по киберсигурност в Amatas, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът направи коментара си по повод на информацията, че Facebook е премахнала над 1,5 млн. терористични видеа след атентата в Нова Зеландия.

Мрежата не е създадена с цел да бъде филтрирана и цензурирана по този начин... Контролът би могъл да обезсмисли до голяма степен начинa, по който интернет и социалните мрежи работят“.

Според Гончаров отговорът на въпроса доколко можем да бъдем сигурни за личните си данни в интернет е еднозначен.

Не сме сигурни за опазването на личните си данни сега, няма и да бъдем... В крайна сметка става въпрос не само за възможността хората да общуват, но и за генерирането на големи приходи за бизнеса... Постигането на баланс между интересите на потребителите и тези на компаниите е нелека задача“.

Гостът коментира и обещанията на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг за промяна на социалната мрежа.

Едва ли ще има особени действия по въпроса, повечето специалисти са скептични. Facebook трябва да премине през някакъв вид промяна, каквато все още не се случва“.

Още по темата

Гончаров отбеляза, че потребителското доверие към Facebook вече намалява. Според него процесът ще се превърне в тенденция, но тя все пак няма да доведе до края на компанията.

„Facebook отдавна не се е променяла за сметка на представите на хората за това как трябва да протича комуникацията в интернет“.

Още по темата

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт