Масова стрелба в джамии взе много жертви в Нова Зеландия

Засега са арестувани 4 предполагаеми извършители

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Новозеландската полиция потвърди, че има „множество жертви" след стрелба в град Крайстчърч. Полицията е действала в отговор на много сериозен и трагичен инцидент, включващ активен стрелец в централната част на Крайстчърч, посочва представител на силите на реда пред Bloomberg.

Местни медии съобщават за 27 загинали и около 30 ранени. Отбор по крикет от Бангладеш пристигал за молитва, когато стрелбата започнала, но всичките му членове са в безопасност, разказа треньор.

По информация на силите на реда жертвите са били на две места – в две джамии. Загиналите в стрелбата са най-малко 27. В болниците на града са закарани поне 30 души, допълва изданието. Свидетели посочват, че мъж в камуфлажно облекло, носещ автоматична пушка, открил безразборна стрелба в джамията "Ал Нур".

Премиерът Джасинда Ардърн нарече случилото се днес "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия", предава DPA. Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие, посочи тя.

По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. „Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчертава Ардърн.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира AP. Той заявява, че ги възприема като терористична атака.

Последни новини
Още от Нотификации