Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Криворазбраният икономически растеж на България

Димитър Събев, икономически експерт и журналист, Бизнес старт, 25.05.2019

Димитър Събев, икономически експерт и журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Събев, икономически експерт и журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Системата в България не отчита три основни вътрешни дефекта на икономическия растеж. Това каза Димитър Събев, икономически експерт и журналист, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Събев посочи, че един от основните проблеми на българската икономика е увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП), дължащо се основно на кредити.

Според него проблем от съществено значение е и водещото място на страната сред членките на Европейския съюз по неравенство при разпределението на доходите.

За да се подобри положението на половината бедни българи с една единица, БВП на България трябва да се увеличи двойно”.

От друга страна този процес също не би бил достатъчен, добави той.  

Икономическият растеж у нас е концентриран почти изцяло в София и в няколко други големи градове. Дори БВП да се увеличава ударно всяка година, това не би било ефективно”.

Повод за гостуването на Събев бе представянето на новия доклад на Римския клуб "Хайде! Капитализъм, късогледство, население и разрушаване на планетата". 

Гостът коментира промените в климата, отбелязвайки, че те са инерционни. Не те обаче са основната заплаха за бъдещето на Земята, каза още той.  

“Според изследването “Планетарните граници”, направено през 2015 г., критичните зони за планетата са две - използването на торове и пестициди в селското стопанство, довело до голямо изтичане на фосфор и азот във водите, което е провокирало измирането на морски системи, както и избиването на животни, намаляващо генетичното разнообразие”.

Гостът отбеляза, че възможностите на човешката икономика и технологии да реагират на настъпващите промени са ограничени, а намаляването на въглеродните емисии не би било достатъчно, за да реши проблемите. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт