Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Финтех компаниите, набрали най-голям капитал за 2018 г., са азиатски

Светослав Димитров, член на УС на Българската финтех асоциация, Бизнес старт, 31.01.2019

Подкрепените с рисков капитал компании от света на финансовите технологии са набрали рекордните 39,6 млрд.  долара от инвеститори в световен мащаб през 2018 г. Тенденциите в развитието на компаниите от тази индустрия в България и в световен мащаб маркира Светослав Димитров, член на УС на Българската финтех асоциация, в предаването"Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

Компаниите от финтех индустрията, набрали най-голям капитал през миналата година, са азиатски, съобщи Димитров.

"И това е една от големите промени и изненада за миналата година, след като държавата - традиционен лидер в набирането на най-много капитал - САЩ, отстъпи на финансовото звено на китайски конгломерат. Онлайн търговец и интернет доставчик,  финтех звеното на компанията е получило на 2 транша 18 млрд. Този инвестиционен проект е свързан с разплащанията, тъй като основният бизнес на компанията е онлайн търговия и предоставяне на онлайн услуги. Техният финтех развива плащанията, базирани на основа на мобилните технологии", съобщи Димитров.

За процеса е важно, по думите на Димитров да се забележи, че има доста компании в света, които вече привличат над 100 млн. капитал. "Другото важно е, че част от тези компании не са нито в САЩ, нито в континентална Азия, нито в Европа, а са вече в Южна Америка, Австралия и Океания. Това показва тенденцията за глобално разпространение на компаниите, които са във финтех сферата на бизнес".

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт