Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Над 850 млн. евро са инвестирани в предприемаческата екосистема у нас

Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии и основател на Move.bg, 24.01.2019

Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии и основател на Move.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии и основател на Move.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има зряла и витална стартираща екосистема. В нея са вложени над 850 млн. евро. Инвеститорите са активни участници в процеса на растеж на компаниите освен със средствата си също и като консултанти и ментори. Това коментира Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии и основател на Move.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Със сигурност обаче в България имаме какво да подобрим по отношение на иновациите. Живеем във време, в което дигиталната свързаност предполага интегрална, мащабна и приоритетна дигитализация във всички аспекти на обществото. Стартъп екосистемата е най-виталната част от българската икономика. Според годишен доклад за мапинг на стартиращите компании 29% от компаниите имат защитени световни патенти. Те работят от България и правят авангардни неща в света".

Ако тези компании бъдат подкрепени да прераснат в зрели бизнеси, България може да бъде иновационен хъб и център и един от ключовите играчи на европейска територия, уточни Саша Безуханова. 

"Дигиталното измерение за малките и средни компании има доста път пред себе си. Едва 8% от българските МСП използват e-commerce услуги, т.е. електронна търговия. 25% от тях имат интерактивни уебсайтове. В тази посока има какво да се подобри. Устойчивият успех идва от авангардните решения. В днешния свят производствата се случват на много места едновременно", счита тя.

"Глобалната консултантската компания „Маккинзи енд Къмпани“  представи своя доклад преди 2 дни, в който направи прогноза, че при подходяща подкрепа за различните участници в процеса на дигитална трансформация до 2025 г. могат да бъдат добавени 8 млрд. допълнителен БВП. Това обаче предполага активна работа с традиционните и стартиращите предприятия едновременно".

В Европа липсват близо 500 000 квалифицирани инженери, които да се влеят в дигиталната индустрия, посочи членът на борда на Европейския институт за иновации и технологии и основателят на Move.bg.

"В България има международни компании, в които работят инженери със сериозна квалификация. Тя се ползва с престиж сред чуждестранни инвеститори. Има какво да се направи в посока на това да привлечем такива специалисти от чужбина. Сега се работи върху законова рамка, която да подкрепя стартиращия бизнес. В Полша например се създаде фонд от 150 млн. за стартиращ бизнес", отбеляза Саша Безуханова.

Последни новини
Още от Бизнес старт