Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

По време на криза броят на туристите в България се запазва

Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, Бизнес среща, 30.01.2019

Какъв смисъл влага бизнесът в управлението на имоти? Пазарната ниша в България постоянно се насища с нови компании. Но резултатът - да се удовлетвори и интереса на госта, пожелал да прекара добре в едно жилище, и на собственика, без големи отстъпки от наема. С времето фирмата, която създава Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, установява баланса между двата интереса. За този сектор от бизнеса той разказа в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Борис Павлов, е основател и главен изпълнителен директор на компанията за управление на имоти Flat Manager. Работил е в централата на Сосиете Женерал в Париж, а после и в клона на банката на банката в Ню Йорк. Бил е хедж фонд анализатор в Лондон. Завършил е две бакалавърски степени и една магистратура в областта на финансите и икономиката в Париж и Ница, както и магистратура по бизнес право в Лондон.

В последната си година на реализация във финансовата сфера, в Лондон, с малко по-скучна работа от тази до момента, Павлов решава да се преориентира и да отдели време за нещо ново. Решава да се върне в България, но го обвързва наетият дългосрочно апартамент, времето на договора за който изтича 5 месеца по-късно от момента, в който иска да се премести. Търси вариант да покрива лондонския си наем без да засяга с това спестяванията си, тъй като решавайки да се захване с нов бизнес се очертава да живее със спестявания доста време. Намира компания, която може да управлява апартамента му в Лондон докато той е в България, срещу процент от генерирания доход. От гледната точка на потребител на такава услуга той анализира нещата, които английската фирма прави добре и не дотам добре. Открива, че в България няма такава услуга и така стартира предприемаческия му живот.

Павлов разказа че не е имал нужда от допълнително финансиране, благодарение на спестяванията си е посрещнал първите разходи, а и естеството на бизнеса, по думите на госта, не изисква големи инвестиции, както би било при изработването на нов продукт.

"Направих сам уебсайт, популяризирах го в България, а първите ни клиенти дойдоха от фирма, която е имала такава дейност в продължение на 2 години, те ми довериха, че мога да предложа една по-добра услуга. Така  взех първите си клиенти, които вече имаха разработени апартаменти в Airbnb".

Като основател на компания за управление на имоти, Павлов се допитва по някои казуси до чуждестранни работещи компании с опит в бранша. 

"Ние сме между чука и наковалнята - между собствениците на апартаменти, които желаят те да са пълни и да са чисти и гостите, които желаят да си прекарат добре. Така че ние трябва да обслужваме добре гостите, съобразявайки се с интереса на собствениците на апартаменти. понякога тези 2 неща не съответстват - гостът може да иска много добра отстъпка, а клиентът няма да бъде доволен на такава отстъпка. С времето се научихме да удовлетворяваме и двете страни", каза мениджърът на компанията.

Бъдещето на създадената от Павлов в България компания, с разрастване до франчайзингова верига, предстои да се тества в Букурещ, където е първото изнесено навън звено, каза още изпълнителният директор.

За конкуренцията Борис Павлов смята, че е нещо добро, защото "те държи "на пръсти" и те кара да правиш нещата все по-добре, за да си начело". Фирмата започва да търси финансиране, за да се разрасне и да осъществи плановете си в 300 градове. До момента с лично финансиране и с приходите, които генерира, тя поддържа развитието си, но за втората стъпка от плана си се обръща към фондове за инвестиране.

Вижте още за бизнеса във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща