Ford отзова 1,3 млн. автомобила заради дефект във волана

Дефектът се наблюдава в някои модели, предназначени за северноамериканския пазар

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Ford обяви сервизна акция за 1.3 милиона автомобила по притеснителната причина, че воланът им може да се откачи в движение. Засега дефектът засяга само модели за северноамериканския пазар, произведени в Мексико, пише Automedia.bg.

От компанията потвърдиха, че става дума за хлабави болтове, свързващи волана към колоната, заради което може да се стигне до пълното му откачване. До момента дефектът е предизвикал най-малко две катастрофи и един ранен, признават от Ford. Американската държавна агенция за пътна безопасност е отчела 45 случая на откачен волан в последните няколко години. 

Сервизната акция засяга 1.301 милиона нови автомобила от моделите Ford Fusion (щатската версия на Mondeo) и Lincoln MKZ, произведени в завода в Ермосильо, Мексико. Същите модели, сглобени в Мичиган, нямат този проблем. 

От Ford използваха случая да обявят съобщят официално за проблем с ръчните скорости на моделите Focus и Fusion, съответно с 1-литровия Ecoboost и с 1.6-литровия бензинов мотор. Засегнатите коли са произведени между 2013 и 2016 година. При тях съединителят се износва преждевременно и може да се счупи, предизвиквайки изтичане на масло от трансмисията и дори пожар. Компанията предлага две различни решения на проблема: собствениците на Fusion ще получат нов съединител, а тези на Focus - софтуер, който ще ги предупреждава кога съединителят е за смяна. 

От този проблем са засегнати близо 6000 автомобила в САЩ. Засега няма данни за европейския пазар.

Последни новини
Още от Автомобили