Петролът не реагира на кризата в Иран

Ричард Малинсън, анализатор, Energy Aspects

Петролна платформа край остров Лаван, Иран на National Iranian Offshore Oil Co. 5 януари 2017. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg Петролна платформа край остров Лаван, Иран на National Iranian Offshore Oil Co. 5 януари 2017. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg

Пазарите реагираха приглушено на напреженията в Персийския залив, каза анализаторът в Energy Aspects Ричард Малинсън.

Петролът отбеляза 1% ръст след като Иран арестува британски танкер в Ормузкия пролив.

„Ясно е, че има някаква ескалация от няколко месеца, а това е един от критичните пътища за петрола. Но все още не виждаме петролът да реагира с ръст за това”, каза Малинсън.

"Има твърде много опасения или страх за следващите 6 до 12 месеца в търсенето и глобалната икономика, за да могат много хора да заявят дължи позиции с доверие в петрола".

В пристанищата в Китай се разтоварват милиони барели ирански петрол, съобщава Bloomberg. 2,5 месеца откакто САЩ забрани на света да купува петрол от Иран, Китай се запасява, като няма намерение да пуска на пазара количествата, съобщиха неназовани източници за Bloomberg. Според тях голяма част от иранския петрол за Китай все още е на борда на ирански танкери, плаващи към китайските брегове, което технически не е нарушение на санкциите.

В същото време, на фона на забраната да купува от Иран, азербайджанската държавна петролна компания търси петрол от Русия за новата си рафинерия за 6,3 млрд долара, която построи в Турция, Srat Refinery в Алиага на Егейско море.

Чуйте коментара на Ричард Малинсън от Energy Aspects във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи