Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Израел и „Хамас“ са постигнали пробив, доближавайки се до спиране на огъня

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 05.07.2024 г.

13:14 | 5 юли 2024
Обновен: 13:21 | 5 юли 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Премиерът на Израел Нетаняху е съобщил на Байдън, че е решил да изпрати екип от преговарящи, за да се обсъжда с „Хамас“ евентуално споразумение за освобождаване на заложници, съобщават световните агенции.

Байдън е приветствал решението, което идва ден след като „Хамас“ отговори на плана за прекратяване на огъня в Газа, който той очерта в края на май. Последните непреки преговори се проведоха в Кайро по-рано същия месец.

Подробности за последния отговор на „Хамас“ не са оповестени публично, но палестински служител коментира пред BBC, че групата вече не изисква пълно прекратяване на огъня. Новите условия предвиждат изтеглянето на израелските сили от ивица земя, минаваща по южната граница на Ивицата Газа с Египет, известна като Филаделфийския коридор, и от граничния пункт Рафах между анклава и Египет.

„Скоро отиваме на нов кръг от преговори“, заяви източникът на BBC. Според високопоставен служител на американската администрация от „Хамас“ са се съгласили на „значителни корекции" в позицията си. „Постигнахме пробив в критична задънена улица“, посочва източникът на медията, но уточнява, че „това не означава, че тази сделка ще бъде приключена в рамките на няколко дни“.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.