Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

БНБ очаква 2,2% ръста на икономиката и 3% средногодишна инфлация

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 16.04.2024 г.

17:45 | 16 април 2024
Обновен: 17:55 | 16 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Растежът на икономиката ще се определя от положителния принос на вътрешното търсене, докато нетният износ се очаква да има отрицателен принос. Вътрешното търсене се предвижда да бъде подкрепено от нарастване на частното потребление в условията на повишаващи се доходи от труд в реално изражение, растеж на инвестиционната активност, както и от по-високо правителствено потребление.

Банката прогнозира растежът на реалния БВП да се ускори до 3,3 на сто през 2025 г. и след това да се забави до 2,6 на сто през 2026 г., като тази динамика в голяма степен се определя от заложения профил на публичните инвестиции.

Годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), се очаква да се забави до 2,3 на сто в края на 2024 г., а средногодишната инфлация да възлезе на 3 на сто.

Европейският газ изтрива загубите си от началото на годината, на фона на обещанието на Израел за отговор срещу Иран.

Търговците на газ се подготвят за рискове, които могат да нарушат енергийните потоци. Цените на природния газ в Европа изтриха загубите от 2024 г., тъй като енергийните пазари се опасяваха от по-широка ескалация на конфликта в Близкия изток, след като висши израелски военни представители потвърдиха, че страната им няма друг избор, освен да отговори на нападението на Иран през уикенда.

Фючърсите на бенчмарковете скочиха с цели 6,6% днес, насочвайки се към четвърти пореден ден на повишение. Нарастващите геополитически рискове през този месец принудиха търговците да преоценят оптимизма си за енергийните доставки в Европа, след като руските удари по украинската енергийна инфраструктура и последното напрежение в Близкия изток подчертаха уязвимостта на световните търговски потоци. Въпреки че в един момент договорите загубиха около 30 % от стойността си от началото на годината - поради изключително меката зима, която се отрази на търсенето на газ - те вече напълно компенсираха спада през 2024 г.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.