Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Китай ще продължи да подкрепя Иран, въпреки нападението срещу Израел

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 16.04.2024 г.

13:25 | 16 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ван И заяви, че Китай вярва, че Иран може да избегне още сътресения.Китайският първи дипломат заяви пред Иран, че двете страни могат да работят заедно в редица области в бъдеще, с което даде знак, че връзките им остават стабилни след безпрецедентната атака на Техеран срещу Израел.

"Китай е готов да напредва постоянно в практическото сътрудничество с Иран в различни области и да насърчава по-голямото развитие на китайско-иранските отношения", заяви външният министър Ван И пред иранския си колега Хосейн Амирабдоллахиан в телефонен разговор в понеделник. Ван заяви, че Китай отбелязва позицията на Иран, че военните му действия са "ограничени" и че страната "упражнява правото си на самозащита", се посочва в изявление на външното министерство в Пекин. Китай също така вярва, че Иран може да се справи със ситуацията, за да "избегне по-нататъшни сътресения".

Помощта за Израел и Украйна ще бъде гласувана отделно в Камарата на представителите на САЩ тази седмица.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ, Майк Джонсън, планира тази седмица отделни гласувания за нова помощ за Израел и Украйна в опит да събере крехки коалиции, които да ускорят доставката на оръжия за двата обсадени съюза.Този ход би могъл да сложи край на продължилата месеци наред републиканска блокада на помощта за Киев. Същевременно се реагира бързо на иранското ракетно нападение и нападението с дрон в Израел през уикенда.

Маневрата е в отговор на неотложната нужда на много американски законодатели да покажат солидарност с Израел след нападението, като в същото време поставя на изпитание решимостта на ултраконсерваторите да блокират помощта за Украйна. Твърдолинейната републиканка Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия заплаши, че ще наложи гласуване за сваляне на председателя на парламента, ако Камарата на представителите разгледа каквато и да е помощ за Украйна.

Служебният премиер Димитър Главчев предлага Даниел Митов да заеме поста на Стефан Димитров във външното министерство.

Служебният министър-председател Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. Това съобщиха от правителствената пресслужба. В предложение до президента Румен Радев Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.