Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Израел обещава отговор на Иран, а САЩ и съюзниците ѝ настояват за сдържаност

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 16.04.2024 г.

10:55 | 16 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Високопоставени израелски военни представители потвърдиха, че страната им няма друг избор, освен да отговори на иранската атака с дрон и ракета през уикенда, въпреки че европейски и американски представители призоваха Израел да избегне ескалация на атаката, която може да предизвика по-широка война.

"Ракетите, които попадат на територията на държавата Израел, ще бъдат посрещнати с отговор", заяви началникът на щаба на Израелските отбранителни сили Херци Халеви в реч във военновъздушната база Неватим, която беше мишена на атаката в събота вечер. Той говори пред изтребител F-35 - тип самолет, който Израел използва, за да отблъсне иранската атака, и който може да играе роля в ответния удар.

Фокусът се измести върху момента и естеството на израелския ход. Министър-председателят Бенямин Нетаняху трябва да прецени желанието си да отговори на безпрецедентната иранска атака спрямо натиска от страна на президента на САЩ Джо Байдън и други световни лидери да се въздържат и да запазят международния контрол върху действията на Иран.

Китайският първи дипломат каза на Иран, че страните могат да си сътрудничат в редица области в бъдеще, с което даде знак, че връзките им остават стабилни след безпрецедентната атака на Техеран срещу Израел.

"Китай е готов да напредва постоянно в практическото сътрудничество с Иран в различни области и да насърчава по-голямото развитие на китайско-иранските отношения", заяви външният министър Уан И пред иранския си колега Хосейн Амирабдоллахиан в телефонен разговор в понеделник.

Уан също така заяви, че Китай отбелязва позицията на Иран, че военните му действия са "ограничени" и страната "упражнява правото си на самозащита", според изявление на външното министерство в Пекин. Китай също така вярва, че Иран може да се справи със ситуацията, за да "избегне по-нататъшни сътресения", каза той.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.