Държавата пуска роден вариант на Booking за стимулиране на туризма

Новата онлайн платформа по план трябва да стартира от 1-ви юни

17:06 | 21 май 2020
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Нова резервационна платформа "Преоткрий България" ще заработи от началото на месец юни в подкрепа на родния туризъм. Идеята е чрез нея да се правят резервации в хотели, ресторанти и други обекти, които гарантират високо качество, добра хигиена, както и меню, в което са включени продукти от български производители, съобщава Bulgaria On Air. Инициативата беше представена от министъра на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Емил Караниколов и на земеделието Десислава Танева.

"Основната цел е да няма междуфирмена задлъжнялост, ще подпомагаме производителите, хотелите, ресторантите. Тази година ще разчитаме предимно на български туризъм. Имаме вече рецепник с български храни, идеята е да спечели потребителят", посочи Караниколов. 

"Това е възможност заедно да обединим усилията си, туризмът е изключително засегнат от кризата. За "Преоткрий България" ще насърчим както хотелиерите, така и ресторантьорите да участват в тази резервационна система. Вярвам, че ще се включат с добри оферти и качествени продукти. Предвижда се да стартира на 1 юни, но колко ще са включилите се в нея, предстои да видим", обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Платформата ще е безплатна. Идеята е да се направи сигурен продукт и за българите, и за чужденците, почиващи у нас. В нея са вкарани препоръки на СЗО. Целта е да се върне и родното меню в ресторантите и хотелите - ще трябва те да предлагат ястия, произведени от български продукти, от малки производители. 

"Министерството на земеделието приветства инициативата. Радвам се, че можем да намерим допирни точки бизнес-държава, за да предложим отлична почивка на българския потребител при гарантирани стандарти. Гарантираме, че в България има достатъчно качествени по БДС продукти", посочи земеделският министър Десислава Танева.

По думите ѝ тази платформа ще предложи висок здравен стандарт, като се поема и ангажимент за неговия контрол.

"Надявам се, че и хотелиерите ще открият в това възможността да върнат обратно българските си клиенти. Българските фермери и производители са на разположение да отговорят на всички нужди", добави Танева.