Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

АБТТА: Много туроператори у нас са заплашени от фалит

Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Светът е бизнес, 20.05.2020

21:03 | 20 май 2020

Без отварянето на границите туризмът просто не може да се възстанови. Доста туроператори у нас ще са изправени пред фалит. Това заяви Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Загубите за туризма е трудно да бъдат изчислени. По отношение на международния туризъм има значение дали те ще се пресмятат от 1-ви юли или 1-ви август".

"Има директива, според която туроператорите са длъжни да върнат парите на клиента при неосъществени пътувания. В условията на коронавируса обстоятелставта не са нормални и изведнъж туороператорите, които работят с изходящ туризъм, са изправени пред огромен ликвиден проблем", уточни гостът.

"Най-много пострадаха градските хотели, ски хотелите пък бяха най-малко засегнати. За летните хотели предстои да разберем".

Димитър Попов очаква слаб летен сезон у нас. "Може би ще има раздвижване на вътрешния туризъм – но не към морето, а в посока къщите за гости. Част от българите вече изразходиха и своите отпуски", допълни той.

"Германия, Русия, Израел са големи пазари за нас. Доста държави ни считат като сигурна дестинация, включително в ситуацията с коронавируса".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.