Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Димитър Събев: Спадът на БВП у нас няма да промени качеството на живот

Димитър Събев, икономист и журналист, Светът е бизнес, 14.05.2020

21:03 | 14 май 2020

Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) у нас в резултат на кризата няма да доведе до огледален спад и в качеството на живот. Доста сегменти от икономиката функционират добре, коментира икономистът и журналист Димитър Събев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"В икономиката инерцията е трудна за преодоляване. Някои решения не се взимат именно защото непосредствената политическа цена за това ще бъде висока".

"Хората се изморяват от реформи. Но моментът за разгръщане на неособено популярни промени е добър. Виждам възможност за такива в петролната икономика", посочи Събев. Той акцентира и върху ролята на зелените теми, свързани с баланса в света и човешкото здраве.

"Коронаситуацията е преекспонирана".

"Огромният комплекс "Марица Изток" произвежда 40% от нашето количество електроенергия от въглища с цената на доста вредни емисии. Другият показател е замърсеният въздух на София, като научните разработки заключават, че рискът от зараза с инфекциозни болести се покачва двойно в среди с мръсен въздух", обясни журналистът.

По думите на Димитър Събев България има огромната възможност да приложи в масов мащаб един авангарден и рекреационен туризъм и да създава огромна добавена стойност.


Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.