Необходими ли са промени в Кодекса за търговско корабоплаване?

Kапитан Богдан Богданов, председател на Българска морска камара, В развитие, 17.05.2018 г.

15:04 | 17 май 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В ежедневната си дейност пристанищата, но и самите кораборемонтни и корабостроителни заводи срещат сериозен проблем, който за съжаление е само частично решен от българското законодателство. Става дума за изоставените и арестувани кораби.

Това води след себе си до последици от финансови загуби. Освен това усилията на даден завод да осигури безопасността на изоставен в неговата акватория кораб не е сред основните, а това допълнително спъва дейността им. Този коментар отправи капитан Богдан Богданов, председател на Българска морска камара, в пряко телефонно включване в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Неизплатените задължения към кредитори, най-вече доставчици на различен вид услуги в корабоплаването, са сред основните причини за задържането на един кораб“, допълни председателят на Българската морска камара.

Капитанът сподели още, че според него това е един изключително голям проблем, който за съжаление се подценява много. В българското законодателство той не е изчистен и затова Българската морска камара има намерение да предложи изменение в Кодекса за търговското корабоплаване, за да намери някакво решение.

Арестът на кораб се регламентира от Международната конвенция, по-известна като Женевска конвенция от 1999 г., която за нашата страна е ратифицирана със закон на 38-ото Народно събрание през 2001 г. и влиза в сила през 2011 г. До този момент арестът на кораби се е осъществявал от капитаните на пристанища Варна и Бургас. След влизането в сила на Женевската конвенция това може да става единствено и само след решение на съда.

„Ние проведохме три срещи с Апелативен съд, гр. Варна. На третата ни среща бе взето решение съдът да подготви формуляр с данните за пристигащите кораби и по-конкретно за кораб, който би следвало да бъде задържан. На базата на този формуляр, който се представя на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, които разполагат с информация за пристигащите в България кораби, следва да им се предоставят тези данни в най-кратък срок. Това беше голяма стъпка към решаването на този проблем със задържането на корабите. Сега този процес се улесни“, поясни още капитан Богданов.

Повече информация вижте във видео материала.