Зелен сертификат ще се издава и след поставяне на първа доза от ваксина срещу коронавирус

Сертификатът за преболедували Covid-19 ще важи 12 месеца, вместо досегашните 6

13:08 | 21 октомври 2021
Обновен: 16:08 | 21 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Зелен сертификат ще се издава и след поставяне на първа доза от ваксина срещу коронавирус

Срокът на зеления сертификат на преболедувалите COVID-19 ще бъде удължен и вече ще важи за 12 месеца, вместо за 6. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на пресконференция за въведените в страната противоепидемични мерки.

Решението е било подкрепено от експерти по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология, поясни Кацаров и допълно, че всички становища официално ще бъдат събрани днес.

След поставяне на първата доза ваксина ще бъде издаван и сертификатът, който дава свободен достъп до обществени закрити помещения. Сертификатът ще важи в рамките на един месец, докато се постави и втората доза и се издаде обичайния документ. Това е практика, прилагана и в други европейски държави, не е иновация у нас, каза Кацаров. 

До понеделник при проверка от РЗИ в обектите за търговия на дребно ще се издава само предписание. Дотогава няма да се налагат глоби. Това е гратисен период да се тества системата, така че тя да действа ефективно от понеделник, обявиха на брифинга в министерството.

Цялата новина четете на investor.bg